A Sportcsarnok története, Soltvadkert sportéletéről


A soltvadkerti sportcsarnok ünnepélyes avatására 1986. augusztus 20-án került sor. Régi álom vált valóra megépülésével, részben azért, mert a tanulóifjúság tágas, kultúrált, jól felszerelt objektumba mozoghat, másrészt a város kézilabdacsapatai számára megkönnyíti a felkészülést és a vendégcsapatok fogadását is lehetővé teszi.

Az intézmény két évig épült és a város összefogásának köszönhetően nyerte el tervezett formáját, amelyben jelentős szerepet az akkori Tanács, a Jóreménység Szakszövetkezet, a Szőlőskert Szakszövetkezet, a Megyei Tanács és Soltvadkert polgárai, akik rengeteg társadalmi munkát végeztek el az építkezés során.

A több mint 3000 négyzetméteres épületben 1207 négyzetméter játéktér, öltözők, büfé, iroda, raktár és 300 személyes nézőtér helyezkedik el. Kihasználtsága óriási, hiszen helyet ad minden sporteseménynek, versenynek, így a téli teremfoci bajnokságoknak, edzőtáboroknak, de befogadóképessége miatt a város jelentős kulturális életének is színtere. Otthont ad műsoros előadásoknak, koncerteknek, táncversenyeknek, zenés rendezvényeknek, báloknak, családi eseményeknek, sőt autó kiállítást is szerveztek már itt. Létrejötte után 11 évig (1986 – 1997) Bajusz Péter majd Szávayné Daskó Terézia igazgatta az intézményt. A képviselőtestület határozata alapján 1999-től összevont intézményként működik Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ néven.