A Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény története


Már a rendszerváltás óta beszéltek arról és tervezték, hogy településünk megérdemelne egy olyan helyet, ahol a múltunk emlékeit meg lehetne őrizni. Több kezdeményezés is napvilágot látott. Voltak kiállítások, de állandó helyet nem jelöltek ki a gyűjtemény számára. Majd jelentkezett egy helyi vállalkozó, Kévés Imre az önkormányzatnál. Ő felajánlott egy ingatlant erre a célra. Feltétele az volt, hogy csak helytörténeti gyűjteménynek adhat otthont. 2011. szeptember 17-én nyitotta megy kapuit a gyűjtemény a régi „Rácsos” iskola épületében a Városi Napok keretén belül. Az épületet az önkormányzat bérbe kapta hat évre. Eleinte két teremben kerültek elhelyezésre a tárgyak, előtérrel együtt. Majd a harmadik termet is sikerült berendezni. Azóta közel 3000 tárgy került elhelyezésre, melynek többségét örökbe kapta az intézmény. Száznál több felajánló, helyi gyűjtő adott be valamilyen tárgyi emléket megőrzésre az utókor számára. A helytörténeti gyűjtők régi vágya teljesült ezáltal, hogy méltó helyre kerültek szeretett tárgyaik, emlékeik.

2015. szeptember 12-én, szintén a Városi Napok alkalmából új helyre költözött a gyűjtemény. A volt régi könyvtárat és kultúrházat újították fel többek között erre a célra. Ez a lépés praktikus volt, mivel közelebb került a központhoz és az anyaintézményhez is a gyűjtemény. Az épület szintén méltó helye a régi emlékek őrzésének. Egy körülbelül az 1880-as években épült kereskedőházról van szó, melynek első képi bizonyítéka 1913-ból egy képeslapon van. 1948-ban államosították és az 1950-es évektől a helyi pártháznak adott otthont 1990-ig. Majd a művelődési ház és a könyvtár költözött be falai közé. Egészen 2003-ig töltötte be ezt a funkciót. 2015-ig próbatermek és a helyi nemzetiségi irodák működtek benne.

Szintén 2015. szeptember 12-én ebben a gyűjteményben kapott helyet a Soltvadkerti Értéktár. A helyi értéktár bizottsága 2014 decemberében alakult meg három fővel. Fodorné Schiszler Terézia, Zsikláné Szarka Jutka és Légrády Andor. Jelenleg az értéktár a következőket tartalmazza: Ezerjó szőlőfajta, Csettegő, Krebsné Tuska Zsuzsa keramikus munkássága, Szabadi Mónika keramikus munkássága, Szakács László szellemi hagyatéka, Nagy-Pál István szellemi hagyatéka, Soltvadkerti Református Templom, Vadkerti-tó, Szent Korona Cukrászda. Az értéktárba való felvétel folyamatos. Az értéktár bizottság és az önkormányzat célja az, hogy a csettegőt hungaricummá nyilvánítsák.

2016 júniusában szabadtéri kiállítórésszel bővült a gyűjtemény, ahová a nagyobb tárgyakat tudjuk elhelyezni (csettegő, vetőgép, szecskázó gép, tragacsok, borkorcsolyák, hordó).

Rendszeresen látogatják a helyi iskola osztályai és a különböző civil szervezetek tagjai. Több előadás helyszínéül szolgált. Például két alkalommal Múzeumok Éjszakáját tartottunk itt (2012, 2016). Ezt a rendezvényt minden páros évben szeretné megrendezni a gyűjtemény vezetése. Első világháborús megemlékezés (2014). Nemzeti Gyásznap megemlékezés (2017). Évi látogatottsága 500-1000 fő között mozog. Külföldi vendégek is megfordultak már falai között (angol, német, román, norvég, amerikai).

A gyűjtemény állománya folyamatosan gyarapszik, ujjul. Legérdekesebb látnivalók, amiket a gyerekek is kíváncsian figyelnek; fogorvosi szék 1920-as évekből, mozi vetítőgép, amely 2015-ben lett nyugdíjazva, ványológép 1880-as évekből, és még lehetne sorolni.

A tárgyakat gépi és papír alapú leltárba vesszük. Szakszerű leírást készítünk róluk. A gyűjteményt kérésre nyitjuk, ingyenesen látogatható. Vállalunk helytörténeti sétát is a városban vagy településünk tágabb területén helytörténeti kirándulást, ahol épített (templomok, kápolna, posta, vasútállomás) értékeinket tekinthetik meg az érdeklődők.

A gyűjtemény gondozói:

Ifj. Káposzta Lajos (2011-2012)
Légrády Andor és Szamosi Gáborné (2011-től), Elérhetőség: 06/30-967-9083, 06/70-943-3431