A Mozi története


A soltvadkerti mozi története

Soltvadkerten először 1913 tavaszán vándormozisok tartottak előadást a községi nagyteremben.
Az első önálló mozi 1921. december 21-én nyílt meg a Gerspán-féle vendéglő nagytermében. (A mai mozi helyén.)
Az 1930-as évek elején indult meg a némafilm vetítés.
A hangosfilm vetítés 1939-40 táján kezdődött, ekkor ugrásszerűen megnőtt a mozilátogatók száma.
Először a Szabolcs fivérek működtették a mozit.
1943-tól Eiler András és Falvai Konrád kapott üzemeltetési engedélyt, majd a kiskunhalasi Szakál János.
1945-ben ismeretlen okból leégett a mozi épülete. A tragikus eseményt követően új helyre költözött a filmszínház, a Levente Otthon épületébe, ahol 2000-ig működött. (a mai Váci Mihály utcán)

1948-ban állami tulajdonba került, a Bács-Kiskun Megyei Moziüzemi Vállalat vette át a feladatokat. Először Petőfi Mozi, majd Haladás Mozi és 1974-ben újra Petőfi Mozi néven működött.

A mozigépeket aggregátorral működtették, fehér falra vetítettek, az ülőhelyek rácsos padból készültek, a nézőtéren kályhával fűtöttek. Az egygépes rendszer miatt minden tekercsnél újra kellett fűzni a tűzveszélyes filmszalagot.

1952-ben lett villany, felújították az épületet és egy modernebb vetítőgéppel tűzbiztos filmeket lehetett vetíteni.
1974-ben ismét felújították a filmszínházat az üzemeltető és a községi tanács segítségével. Ekkor 2 db FITE típusú gép került beszerelésre, melyek már Xenon lámpával rendelkeztek. Lejtett nézőtérrel, rögzített székekkel és jó akusztikával rendelkező terem volt. A felújítás alatt a korábbi művelődési házban (a mai helyén) 16 mm-es vetítőgéppel folyamatosan zajlottak a vetítések.

  1. december 14-én a nyitófilm a Pendragon legenda volt.

A mozi fontos feladatot töltött be a város közművelődési életében, óvodásoktól a nyugdíjasig mindenki megtalálhatta a kedvére való filmeket.

1945-2014 között, 70 évig mindösszesen két személy, Múth Györgyné és Ágó Sándorné vezette a filmszínházat.

  1. július 1-től a helyi önkormányzat vette át a mozi üzemeltetését.
  2. december 30-án a 200 éves épület életveszélyessé vált, ezért bezárt az intézmény.

2003-tól a mozi az új művelődési házban kapott helyet. A patinás épületben modern technikával felszerelt mozi 2003. május 17-én kezdte meg működését. A Valami Amerika című magyar filmmel avattuk fel az új filmszínházat.

Büszkék lehetünk arra, hogy a megyében – hagyományos egytermes moziként – nálunk volt a legtöbb egy előadásra jutó látogató, valamint arra is, hogy nézőink közönségtalálkozókat, filmklubokat, filmhetet és sok színes általunk szervezetett programot folyamatosan látogatnak.

A 35 mm-es film megszűnésével veszélybe került a mozizás Soltvadkerten, áthidaló megoldásként önkormányzati és NKA segítséggel projektoros vetítéssel tudtuk megoldani a működést.

2014 év végén pályázati lehetőség adódott, melyen ART moziként egy digitális vetítőgépre pályáztunk, melyet meg is nyertünk. Így 2015. április 10-én beszerelték az új gépet, melyet április 17-én ünnepélyesen átadunk. Ez egy 17.780.000 Ft-os beruházás, melyből a pályázati összeg 12.5 millió, a fennmaradó összeget pedig Soltvadkert Város Önkormányzata biztosította. A járásunkban egyedüli önkormányzat a soltvadkerti, mely vállalja a mozi üzemeltetését. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében a Szeged Cinema Kft. nyerte meg.

 

2015. 04.17.-én ünnepélyes műsor keretén belül adták át az új mozigépet. A megnyitón Font Sándor országgyűlési képviselő mondott beszédet. A mozi pályázat kivitelezője Kószó János pár szóval ismertette az új vetítőgép előnyeit. A megnyitó után az állófogadáson, még sok érdekes történet hangzott el a moziról. 2015. 04.10.-én megérkezett az új mozigép, a kivitelezést a Szeged Cinema Kft. végezte. A mozigépnek Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ dolgozói is egy emberként örültek.